Informatie

- Startnummer
- Tijdregistratie
- Afstand wijzigen
- Verzorging
- Weersverwachting
- Bereikbaarheid
- Toeschouwers
- Wedstrijdregelement
- Adviezen in de voorbereiding en vr de loop
- Adviezen direct voor en tijdens de loop
- Adviezen na de loop

Startnummer

Je kunt je startnummer met Tag ophalen bij de tent Startnummers op de dag van het evenement, voorafgaand aan de start. De uitgifte van de startnummers loopt tot en met de start van de laatste afstand. Je wordt dringend verzocht, voor je eigen veiligheid, je medische gegevens aan de achterzijde van het startnummer in te vullen. Het startnummer dien je op de borstzijde te dragen. Je startnummer is persoonlijk en niet overdraagbaar. Bij calamiteiten dient je startnummer namelijk als medisch paspoort. 

Tijdregistratie

Er worden BibTags gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Afstand wijzigen

Voor het wijzigen van je afstand: meld je dan na het afhalen van je startnummer bij de desk voor het wijzigen van je afstand. Hier word je afstand omgezet zodat dit goedkomt met de tijdsregistratie. Let op: wanneer je een langere afstand gaat lopen dan waarvoor je je hebt opgegeven dien je het verschil in tarief ter plekke contant bij te betalen. Wanneer je een kortere afstand gaat lopen wordt geen geld gerestitueerd.

Verzorging

De weersverwachtingen zijn niet geheel eenduidig, het kan zondag serieus warm zijn. Hou hier goed rekening mee! Zorg dat je een half uur voor de start nog water of een sportdrankje drinkt. Neem onderweg ook een drinkflesje mee met isotone sportdrank en pak tijdens de wedstrijd bij elke verzorgingspost een bekertje water aan. Drink dit bekertje helemaal leeg en pak eventueel een spons om over je hoofd uit te knijpen. 

Andere nuttige tips zijn:

* Tempo wat aanpassen, zodat je de gehele afstand goed kunt volhouden;

* Licht gekleurde kleding dragen, dat absorbeert minder warmte;

* Mocht je je onderweg toch niet helemaal lekker voelen, onderschat dit dan niet! Loop zeker niet standvastig door, maar vraag om extra drinken of raadpleeg de EHBO langs de route.

Weersverwachting

Houdt de weersverwachting in de gaten en bereid je goed voor op de te verwachten situatie.

Bereikbaarheid

De start en finisch vindenplaats op de atletiekbaan in het stadspark te Groningen.
adres atletiekbaan Mulock Houwerlaan 25 Groningen

Toeschouwers

Niets is leuker dan de deelnemers aan te moedigen die mee gaan doen aan de Bommen Berendloop. Het parcours leent zich er goed voor om de atleten langs te zien lopen en tegelijkertijd te genieten van het Stadspark of de route richting natuurgebied De Onlanden. Daarnaast is de atletiekbaan een gezellige plek. Kom daarom ook kijken!

Wedstrijdreglement

Voor de Bommen Berendloop is het wedstrijdreglement van het Loopcircuit Noord-Nederland van kracht. Het reglement is te vinden op loop-circuit.nl/reglement
Daarnaast is het aanvullend reglement voor de Bommen Berendloop van toepassing. Dat vind je hier.

Adviezen in de voorbereiding en vr de loop

1. Als u problemen heeft met uw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien u vaak blessures heeft, adviseren wij u een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kunt u meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n. ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kunt u bepalen of het voor u zinvol is om u op hart/vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer: Boven 15C en zeker 20C moet u zich kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast) Bij koud weer (5C graden voor snelle lopers en 10C voor langzame lopers) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind. Strik uw veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd. Opm.: Hoe langzamer uw tempo des te meer kleding u nodig heeft (behalve bij ca. 20C). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4C. Is het echter 5C met een matige wind dan voelt het aan als -4C. Vaak zakt in Groningen 's middags de temperatuur zon 5 6C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan u deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training. Wisselt u het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. Trekt u absoluut geen gloednieuwe schoenen of sokken aan tijdens de wedstrijd.

5. Heeft u een koortsende ziekte (>39C) in de week vr het evenement? Loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop

1. De hoeveelheid die u drinkt is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkomt u dat u onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als u niet gewend bent te drinken, drinkt u dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat u per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die u aan een riem meedraagt) kunnen u daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer u geen snelle loper bent, neemt u dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die u te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar uw lichaam! Voelt u zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippenvel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desorintatie en verwarring. Heeft u wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heeft u meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heeft u kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer uw tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop uw eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om u heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte, medicijnen) dient u bij zich te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders. Urgente vragen vlak vr de wedstrijd Heeft u, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vr een loop

Succes met de laatste voorbereidingen en tot zondag 27 augustus!